Rahmeti annem Büyükdere’lidir. Onun bizlere anlattıkları olaylardan yola çıkarak yazdığım bu dizelerde yaşanan zamana ve olayların bir kısmına ben de şahit oldum. Yan komşularımız olan rum ailelerini, Tahlisiye’de denize girişimizi, Beyaz park gazinosunu, Tellibaba ve oradaki piknikleri, vapurları ve eski Magirus otobüsleri ve bomboş olan o yeşil tepeleri bugün gibi hatırlıyorum. Sucu Durmuş’un teneke damacanaların kapağını açtığı zaman çıkan ses bile kulaklarımda. Dağın taşın evle dolduğu bu günlerde her şey güzelliğini kaybediyor, Allahtan iyi bir hafızam var da o günleri mutlulukla anımsıyorum. Yaşım ilerliyor, sağlığımı kaybedip unutmadan bütün bunları yazmak istiyorum. Ben yazarken keyif aldım, umarım sizler de okurken bana ortak olursunuz.

Vakti zamanında
Boğazın bu sakin sessiz köşesinde
Ne olduğu, kim olduğu önemli olmayan
Bir avuç Büyükdere’li
Paylaşırdı yaşamı hep birlikte
Aynı vapur götürürdü onları Eminönü’ne
Aynı otobüsle aşılırdı Hacıosman yine
Yemyeşil boş tepelerin altında
Girilirdi denize Tahlisiye’de
Getirirdi içme suyunu damacanalarla Durmuş eşeğiyle
Akşamları Beyaz park gazinosu
Etrafı çepeçevre dolu kayıklarla
Güzel nağmeler oynaşırdı yakamoz eşliğinde denizle
Hafta sonları Tellibaba da piknikler
Bentlere atlı arabalarla gidişler
Oyunlar, eğlenceler ve neşe
Yüzler gülerdi beraberce
İşte böyleydi eski Büyükdere
19 Ocak 2008
Ah Sarıyer ahh.Bir sarıyerli olarak eski kültürünün ve insanlarının hızla değişmesi çok üzücü.O zamanları görmek isterdim.
BeğenLiked by 1 kişi
Büyükdere’yi gençliğini orada geçiren annem keyifle anlatırdı. Halkevinde yapılan balolar, törenler ve eğlenceler, Beyazpark, toplu halde atlı arabalarla gidilen bentler… Bizler bunları tabii kıyısından köşesinden yaşadık, bu arada annem gençliğinde çalıştığı Kibrit fabrikasını da hiç atlamazdı.
BeğenLiked by 1 kişi
Yazıda hatırlanan sucu Durmuş’un torunuyum…
BeğenLiked by 1 kişi
Ne kadar güzel bir tesadüf olmuş! Dedenizi 60’lı yılların ortalarında tanıdım, annemlerin evi Büyükdere Dereiçi’ndeydi, bizler de yazları tatile gelirdik. Durmuş Amca eşeğinin iki yanına koyduğu büyük tenekeden yapılmış kaplarla evlere içme suyu getirirdi. O kapların ağızlarını kapayan kapakları açma sesi ile büyük güğümlere boşaltma sesi şimdi bile hâlâ kulaklarımdadır. Kendisini saygı ve sevgiyle hatırlıyor ve anıyorum. Sizinle tanıştığıma da sevindim.
BeğenBeğen
Gürcan bey, bende çok memnun oldum özellikle dedemi hatırlayan birine denk gelmek çok duygulandırdı. ☺️
BeğenLiked by 1 kişi
[…] Büyükdere […]
BeğenBeğen